home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Docentenblog dag 8: His honorary guest
Edukans Actieplatform
Het is 05.15 uur en de Afrikaanse lucht is zwanger van spanning. Het is E-day! Education Awareness Day en wij nemen als Edukansteam een prom...

Docentenblog dag 8: His honorary guest

Het is 05.15 uur en de Afrikaanse lucht is zwanger van spanning. Het is E-day! Education Awareness Day en wij nemen als Edukansteam een prominente plek in op de titelrol. Zelfs onze vaste buschauffeur Benson is dressed to impress en heeft zijn open boord verruild voor een stropdas.

Vandaag zullen we oog in oog komen te staan met the honorary guest, the Principal Secretary of the Ministry of Education, Science and Technology. Zo dichtbij de macht kom je niet snel.

Plaats van handeling: Comesa Hall, gebouwd in 1996 met EU-gelden. De plaquette die hiervan getuigt, hangt er wat troosteloos bij. De enorme conferentieruimte is voorzien van airconditioning en is aangenaam. Tegen de achterwand van de zaal is een verhoging, de zogenaamde upper table. In het midden ervan staan twee luie stoelen als tronen -bestemd voor the Principal Secretary en the Deputy Director for Secondary Education-, geflankeerd door twee rijen met degelijker zetels voor de sprekers van de ochtend. Iemand meent de dubbele deuren naar buiten te moeten openen. Dat is jammer. Een tropische lucht stroomt toe. In de tl-balken van het hoge plafond nestelen tientallen mussen die dankbaar gebruik maken van de zojuist geopende passage.

We zijn tot de tanden bewapend met slogans en adviezen en staan te popelen om the honorary guest, the Principal Secretary of the Ministry of Education, Science and Technology, te confronteren met onze bevindingen. Helaas blijkt al gauw dat we niet lang van zijn aanwezigheid zullen kunnen genieten. Een belangrijke afspraak in Lilongwe wacht. Improviseren dan maar. Zoals zo vaak in Afrika.

De stoelen voor de toehoorders voor het podium vullen zich met de Nederlandse en Malawiaanse leerlingen en docenten. Er zijn vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties present en ook verslaggevers en cameramensen. De Principal Secretary is een ware persmagneet.

De ochtend ontwikkelt zich al gauw tot een lantaarnpaal langs een groenstrook, waartegen elke hond trouw een plasje doet. Malawiaanse speeches kenmerken zich door uitputtende inleidingen, waarbij de spreker zich ervan wil vergewissen alle genodigden bij naam en functie te hebben genoemd. De verdere inhoud van de speech is van ondergeschikt belang en wordt veelal wat afgeraffeld.

We hebben ons strijdplan gewijzigd. De door ons en onze Malawiaanse collega’s zorgvuldig geknutselde memory boxes zullen nog voor onze presentatie worden overhandigd aan de Principal Secretary. Timing is belangrijk, voordat de beste man ons zal verlaten. Gelukkig schiet de Master of C eremonies ons te hulp. Voor de camera’s van de Malawian Broadcasting Company slagen Noortje en Malawische collega Peter erin om de doosjes, aan elkaar vastgemaakt met lint, te overhandigen. Met een joviaal gebaar wordt de lint van doosjes als een burgemeestersketen om het imposante embonpoint van de Principal Secretary gehangen. We kunnen niet wachten op het acht-uurjournaal.

The honorary guest has left the building. En met hem alle camera’s. De Deputy Director is blijven zitten in de leunstoel op het podium. Verdiept in haar iPad. Het is bijna tijd voor de bijdrage van ons als docententeam. We zijn nog steeds ongewis of de belofte van een beamer met scherm nog op tijd ingelost zal worden. We staan al een half uur gereed met onze USB-stick. ‘Don’t worry’ wordt ons gemeld. Komt goed. Dit is Afrika. En ja. Op zeker ogenblik wandelt een meneer met een beamer richting podium. Het apparaat wordt uit de doos getild en op het podium gezet. Zonder snoer. Daarna sjokt hij weer weg. Dan maar geen powerpoint.

Het is onze beurt. Samen met Malawiaanse collega Helmut slaagt Anko er in om de zes door ons aangedragen adviezen voor het voetlicht te brengen. Het is een vrolijke noot in een reeks van stoffige speeches op de vier uur durende bijeenkomst.

De Deputy Director for Secondary Education mag afsluiten. Een lopend buffet is inmiddels opgezet ter afsluiting. De Master of Ceremonies roept op dat de Teachers eerst mogen opscheppen, want wij vervullen een belangrijke taak. Zoveel respect en bewondering ontvang je niet vaak als leraar en dus snellen wij naar de buffettafels. Daar blijkt dat dit privilege slechts van korte duur is, want de bobo’s van de upper table schuiven zonder blikken of blozen voor. Lunch was hoogstaand. In het zog van the Principal Secretary of the Ministry of Education, Science and Technology is het goed kersen eten.

We nemen morgen afscheid van een bijzonder land. De Malawiaanse collega’s zeggen we alvast vaarwel met een tas vol cadeautjes. We zijn enorm tevreden. We hebben vrijwel al onze doelen tijdens onze reis verwezenlijkt. Morgen volgt op de lokale markt het laatste vakje op de afvinklijst. We zien jullie graag weer snel!

 

Geschreven door Anko, Noortje en Susan

Media bij bericht (6)

Reacties (7)

 • Anne
  4 jaar geleden
  Klinkt als een mooie Afrikaanse afsluiting van jullie avontuur!

  Reactie rapporteren

 • Louky
  4 jaar geleden
  Land's wijs Land's eer. Mooi avontuur. We hopen dat het voor beide kanten een leerzame ervaring is geweest. Goede reis naar huis allemaal!

  Reactie rapporteren

 • Gerdien
  4 jaar geleden
  Al jullie belevenissen en foto’s met plezier gevolgd/bekeken. Een heel goede reis terug! Joan en Maasje:erg benieuwd naar jullie Malawi-verhalen! Gerdien

  Reactie rapporteren

 • Jantien
  4 jaar geleden
  Wat vliegt de tijd. Geweldig om jullie foto’s te zien en verhalen te lezen. Goede reis naar huis. En tot ziens. Groetjes Jantien

  Reactie rapporteren

 • Edith
  4 jaar geleden
  Wauw, wat heb ik genoten van jullie verhalen. Het blijft een wereld van verschil, maar ik weet zeker dat jullie een verschil hebben kunnen maken voor de kinderen in Malawi. Goede reis!

  Reactie rapporteren

 • Judith
  4 jaar geleden
  Wat mooi!

  Reactie rapporteren

 • Gerard Berends
  4 jaar geleden
  alle blogs gelezen dit weekend, wat een mooi ervaringen daar! Leuk ook de beschrijving van " het systeem". Wel wennen voor westerlingen! Allemaal een goede reis terug en ik ben benieuwd naar de verhalen.

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen